Att höja alkoholskatten

Vår folkhälsominister vill höja alkoholskatten.

Att höja alkoholskatten är inte rätt lösning för att minska alkoholrelaterade skador. Människor dricker alkohol, har gjort i tusentals år och kommer att fortsätta göra det. Vissa får problem, helt klart, och de är inte så få men majoriteten klarar av att bruka alkohol med sunt förnuft. De som har problem med alkohol och dricker för mycket kommer att fortsätta göra det, bara det att det kommer stå dem ännu dyrare om skatten höjs.

Eftersom de ändå kommer skaffa sig alkohol känns det fel att straffa dem för det utan vi borde istället erbjuda hjälp på ett bättre sätt. En skattehöjning kommer leda till mer införsel över gränserna (vilket redan nu sker märkligt mycket) och mer svartförsäljning. Utan tvekan. Svartförsäljning är dåligt på många sätt och vi bör inte uppmuntra det genom att minska på den legala tillgängligheten.

Själv har jag aldrig åkt till Tyskland eller Danmark för att köpa alkohol men jag känner väldigt många som har gjort och gör regelbundet. Bara det känns väldigt märkligt att vi åker många mil och passerar riksgränsen för att köpa svensk öl och sprit billigare. Men det kommer vi fortsätta göra. Att ha stora förråd med alkohol hemma är säkert något Maria Larsson (folkhälsoministern) förespråkar.

Vi har redan för stränga alkohollagar i det här landet. Systembolaget har monopol, eller ska ha monopol, och ingen annan får det ansvaret. Visst har de ett väldigt bra utbud, bra service med kunnig personal men de har ingen kall öl. Kan tyckas som ett litet problem men för de som gillar öl är det oförståeligt. Lika oförståeligt som varför de måste ha stängt på söndagar.

Någon berättade om en konversation hen överhört på Systembolaget mellan ett par och deras utländska gäster. Paret berättade att de inte kunde vänta till på söndag med att välja vin eftersom det inte går att köpa vin i Sverige på söndagar. Gästerna förstod ingenting, de hade inte bestämt vad de ville äta så hur skulle de då kunna välja vin? De fick köpa lite av varje.

Smart drag där med att minska alkoholanvändningen.

Vi behöver se över hur vi gör med den alkoholkultur vi har och hur samhället påverkar den. Alkohol är inte förbjudet men alla regler runt omkring gör det omständigt och vi har en lustig alkoholkultur i Sverige jämfört med andra länder. Vi använder inte alkohol under en tid och sen kör vi stenhårt någon helg vilket resulterar i överdosering och ökad mängd våldsbrott. Bättre att det är accepterat att dricka vin till söndagsmiddagen.

Men nu är det fredag så skål på er!

2 reaktioner på ”Att höja alkoholskatten”

 1. Jag brukar inte precis kommentera men nu så 🙂 Jag har själv några alkoholister i min omgivning, både bland familj och vänner så jag har sett/ser vad det gör när ngn inte kan hantera spriten. Själv är jag både rökare och ”drickare”, dvs jag dricker både för att det är gott och ibland för att det är roligt. MEN, jag skulle ändå vilja att Sverige, och världen för den delen avskaffade både nikotin och alkohol. Finns det inte så klarar man sig utan och let’s face it, det finns inget positivt med varken alkohol eller nikotin.

  Eller?

  1. Om du själv dricker det för att det är gott och roligt, varför vill du då att det ska försvinna? Människan har använt droger i olika former så långt bak vi kan minnas, öl har till exempel funnits i minst 5000 år, och jag tycker inte det är något vi ska berövas på. Jag gillar också att dricka ibland, av samma anledningar som du, majoriteten klarar av det utan svårigheter.

   Alkoholskatten bör inte gå till annat än information och vård. Det första steget är att förebygga ett missbruk och då handlar det om bra och korrekt information till ungdomar. De flesta unga kommer att prova alkohol och ha sina fyllor innan de lär sig, så är det med allt i livet, vissa faller och vissa klarar av att gå. Om vi har bra information från början är det lättare för de som faller att söka hjälp och hjälp ska de få, utan någon som helst tvekan.

   Jag förstår att det inte är lätt att vara missbrukare eller anhörig till en, det viktigaste för de som hamnar där är en vård som är öppen och förstående, den får absolut inte vara dömande. Lägg pengarna på de två sakerna för att hjälpa dem, men varför ta bort något från majoriteten eftersom att vissa inte klarar av det? Då kan vi förbjuda massor, spel till exempel. Nu vet jag inte hur ofta du köper en trisslott eller spelar bingo, men vissa tycker det är roligt och vissa missbrukar det? Stänga Bingo Lotto och Svenska Spel? Tror inte på det.

   Ursäkta det sena svaret förresten, varit fullt upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *